Näkönälkä – estetiikkaa energiaksi

2012-09-06 10.14.20

vilijonkkakahvi

Siivouskahvit Vilijonkan kanssa. Tietyt soijajuomat sakkaa. Lähikaupassa ei ollut muuta. 😛

Kumpi kahvi maistuu paremmalta? Ei, sinun ei tarvitse maistaa sitä. Senkun katsot kuvia. On melko selvää, että suurin osa sanoisi, että ylimmän kuvan kahvin on pakko olla hyvää – siinä on upea vaahto ja kaunis koristuskin. Tässä tapauksessa kuva ja todellisuus kohtasivat. Sydneyssä juodut aamukahvit paikallisten liike-elämän haukkojen suosimassa italialaisessa Janus-kahvilassa oli kolmena aamuna elämäni valo. Mindblowing.

Tarkastellaan tässä postauksessa tarkemmin näkönälkää. Aiemmassa postauksessa kerroin, että aion käydä läpi eri nälkätyyppejä, jotka auttavat tietoisen syömisen opettelussa ja väitän, että myös syömään hyvin. Tällä tarkoitan, että ihminen oppii kuuntelemaan kehonsa tarpeita ja siten valitsemaan sopivan määrän ruokaa niin ettei syö liikaa eikä liian vähän. Tämä taito ei ole verrattavissa pikakuureihin, ruokalistoihin eikä ateriamalleihin perustuiviin painonhallintakeinoihin. Tämä on taito ja aivan kuten kukaan ei opi soittamaan kitaraa muutamassa kuukaudessa (eräät ei kahdessa vuodessakaan), taidon hallintaan menee aikaa. Se aika on kuitenkin seikkailua itseensä sekä ruoan ja syömisen ihmeelliseen maailmaan ja siten miellyttävää taidon opettelua (toisin kuin eräillä kitaran soiton opettelu).

Silmät ovat sielun peili, mutta ne ovat myös sielun ravitsija. Kauniisti katettu annos pöydän ääressä on aivan eri asia kuin kiireessä seisaaltaan hotaistu mössö. Tässä on iso syy, miksi vastustan pikaruokaa. Ei se, että ne ovat tuhottoman huonolaatuisia ja sisältävät valtavat määrät energiaa (suurin osa härskiintyneestä rasvasta ja sokerista), vaan se, että pelkästään esillepano ja ulkonäkö eivät voi riittää näkönälän tyydyttämiseen. No, molemmat on ongelma, aika tasa-arvoisesti.

Näkönälällä, kuten muillakin nälkätyypeillä, on kaksi puolta. ”The darkside”  on se, että näkönälkä saa meidät syömään enemmän kuin oli tarve, jos ruoka näyttää herkulliselta. Tämä johtaa väistämättä myös annoskateuteen ravintolassa – toisen annos näyttää AINA paremmalta kuin oma. 😀 Se johtaa myös siihen, että jos naapuripöytään kiikutetaan jälkiruokaa ja vaikka olet jo joutunut avaamaan housunnappia, koet, että jälkiruoalle löytyy kuitenkin vielä tilaa.

Suomalaiset ovat nuukaa kanssaa ja ruoan hyvyyttä on totuttu mittaamaan a) hinnalla b) määrällä. Ravintolassa rahoille pitää saada vastinetta, eli mahdollisimman suuri annos ruokaa. Laivanbuffetista pitää vyöryä (humalassa) ulos, muuten ei ole syöty ja juotu riittävästi.  Ruskeakastike ja nakkisoppa ei omaa estetiikanhermoani kutittele mitenkään. Korvapuusti sen sijaan sen tekee. 😉 Mutta noin yleisesti: suomalaisen perinneruoan vahvimpia puolia ei kyllä ole houkutteleva ulkonäkö (mieti lörtsyä, kalakukkoa, mämmiä, karjalanpaistia…). Maut ja tuoksut ovat kyllä onneksi kohdallaan.

Hyvä puoli on tietenkin se, että oikein ymmärrettynä ja hyödynnettynä näkönälkä auttaa tuomaan tyydytystä ruoka-annoksesta, koska se on kauniisti aseteltu. Itse saan kauheat kiksit japanilaisen ravintolan annosteluista. Pienempikin annos täyttää, koska annos on huolella piiperretty ja aseteltu. Sairaus tai ihan luonnollinen ikääntyminen saattaa heikentää ruokahalua ja silloin näkönälän valjastaminen käyttöön on hyvä tapa saada henkilö syömään enemmän tai syömään edes jotain.

2013-04-16 14.26.23

Vaasalaisen Magokoro-ravintolan herkullinen alkupala – annoksen majoneesi oli myös ihanaa!

2013-04-16 14.34.02

Katsokaa nyt, melkein tulee tippa linssiin. :´) Mielihyväruokaa parhaimmillaan.

Laihduttamisessa tuntuu käyvän  usein niin, että ruokailusta tulee välttämätön paha. Ruoka ei tuokaan mielihyvää, vaan harmitellaan, että pitää syödä, vaikka pitäisi laihtua. Tällöin ruokaa myös lapetaan suuhun vähän siinä ajatuksella, että silmät kiinni ja ohjeen mukainen annos sisään ja se siitä. Pahimmillaan aterioita korvataan muovikääreeseen pakatulla ateriankorvikepatukalla tai teollisilla jauheseoksilla veteen sekoitettuna. (Nyt se terve järki käyttöön – kuka oikeasti haluaa korvata kunnon aterian sahajauhonmakuiselta suklaalla kuorrutetulla kuivalla patukalla?!) Mielestäni tässä mennnään ihan männikköön. Jos ruoasta ei nauti, kaikilla aisteilla, ei myöskään koskaan opi syömään hyvin ja tasapainoisesti.

Haastan sinut tänään syömään edes yhden aterian siten, että oikeasti katsot, mitä syöt. Käytä 15 sekunttia enemmän siihen, että otat vähän nätimmän lautasen, lautasliinan ja istut annoksen kanssa alas. Jos olet kyllästynyt tuijottamaan seinää syödessä ja haluat katsella samalla leffaa tai sarjaa, käytä edes hetki aikaa ihastella annos ennen kuin parkkeeraat ruudun ääreen. (10 vuotta seinän tuijotusta omassa seurassa alkaa olla riittävästi, ei jaksa enää, ihan hyvin pärjää näinkin.) Seurassa syöty annos on luonnollisesti parempi vaihtoehto kuin ruudun tai seinän tuijottelu. Mikäli olet ajatellut syödä jäätelöä suoraan paketista, pyöräytäpä kuitenkin pallo ja koristele annos marjoilla, kaakaojauholla, kookoshiutaleilla, keksinmuruilla, suklaalastuilla, ihan millä vain, ja syö annos hitaasti nautiskellen. Huomaatko eron?

4 kommenttia artikkeliin ”Näkönälkä – estetiikkaa energiaksi

  1. Kiitos Leena hyvästä kirjoituksesta! Estetiikan avulla ihmisiä saa myös syömään enemmän ja monipuolisemmin kasviksia. Itse olen huomannut tämän ihan läheistenkin keskuudessa, jotka ovat aika kehnoja oma-aloitteisesti niitä syömään. Kun teet kauniin ja monipuolisen salaatin, jossa on eri värejä ja muotoja, se menee paremmin kaupaksi kuin perus kurkku-tomaatti-salaatti setti, koska se on houkuttelevamman näköinen. Silmät saavat myös syödäkseen 😉 Tai jos ei jaksa alkaa salaattia tekemään, niin edes muutama pala kasviksia lautasella saa annoksen jo näyttämään paljon houkuttelevammalle ja hups! ihmiset syövätkin kasviksia 😀

  2. Paluuviite: Solunälkä – herkkuna rautanaulat | Se erilainen fitness-blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s