Kalorikone ja muita väärinkäsityksiä

Hiljaista ollut. Lähinnä töissä ja blogissa. Ihan ymmärrettävää. Kuka sitä haluaa roikkua netissä keskellä kesää? Öööh, minä. Vedän henkeä. Tänä viikonloppuna en matkusta, en muuta. Tämä taitaakin olla tämän kesän ainut paussi-viikonloppu.

***

Viime viikon mökkireissulla oli lomalukemisena eräs naistenlehti (sori, TAAS tulee TÄSTÄ aiheesta juttua) ja sen sisältämä artikkeli, jossa ystäväni Jatta oli ravitsemusasiantuntijana. Positiivista: Oli otettu pätevä ravitsemusammattilainen analysoimaan pikaruokien ja ravintoloiden tarjontaa. Vähemmän positiivista: Sisältö ihan kaikkea muuta kuin, mistä oli haastiksessa ja jälkipuinnissa puhuttu. Huvittavinta on, että kun tuntee ihmisen ja hänen ammattitaidon, jutun kommentit on ihan absurdeja – ei Jatta KOSKAAN sanoisi noin! 😀 Siten on vaikea tajuta logiikkaa, millä näitä juttuja välillä väännetään.

Päätettiin juhannuksena sit Katrin ja Jatan kanssa tehdä tää juttu uudestaan. Jutussa oli siis tarkoitus arvioida raflan suosituimman annoksen sekä näennäisterveellisen annoksen eroja. Näennäisterveellisyys ei aina tarkoita, että ravitsemustutkija Puhkala olisi sen valinnut. Saati syönyt.

Aakkosravintola ABC

Vastakkain lohisalaatti ja wieninleike. Jatan sensuroimaton ja muokkaamaton arvio: ”Wieninleike maistui eltaantuneelta, ei mitään hyvää. Lohisalaatti oli kuiva, muuten maistui kyllä. Majoneesia oli annokseen laitettu mukaan oikeasti liikaa. Paitsi, että lohi oli niin kuivaa, että olisin sen itse syönyt.”

Jatta lehden mukaan suosittelee perunan vaihtoa paahdettuihin kasviksiin. I think not. Todistettiin Katrin kanssa, kun samainen tutkija pisteli uusia perunoita hyvällä ruokahalulla rantakalliolla napaansa.

Joka korttelin Kotipizza

Kana-cotzone vs. (the feared, the mighty) Lihamonsteri. Jatta: ”Cotzone oli helvetin pahanmakuista. Kuiva, ei muistuttanut pizzaa. Kun menee pizzalle, pitää ottaa pizzaa. Salaatti kuoren sisällä outoa. Lihamonsteri maistui vain suolalle. Annoksessa on huikeat 18 g suolaa. Järkyttävän suolaista. Jos oisin itse valinnut, olisin ottanut Salmionen (lohta). Siinäkin tosin on paljon suolaa.”

Ketjuravintoloiden ravintola, Rosso

Vastakkain lautasella broileria ja Rosson caponataa (Leenan kommentti: pitänee päivittää ruokasanasto) sekä Al Capone – pizza (kinkku, sinihomejuusto, ananas). Jatta: ”Ensinnäkään ravintolan annokset eivät ole mitään toimistonaisen annoksia. Kaikissa on yli 1000 kcal/laaki. Kaikki myös hirveän suolaista. Pizza oli maultaan hyvä, broiler ja caponata suolainen eikä mikään makuhermoja järistyttävä.”

Vegesalaatissa on ain 210 kcal eikä proteiinia, joten se ei lehden mukaan ole oikeaoppinen ateria. No, se ei ole sitä millään muullakaan mittarilla mitattuna.

Hesburger – makuelämysten ääripäät

Kerrosateria vs. kanawrapateria. Namnam. Tai sitten ei. Jatan kommentit: ”Kerrosateria oli maultaan oikein  hyvä, kun taas kanakääryle oli hirveän makuinen!” Katri kommentoi rantakalliolla maatessa tähän väliin, että hampurilaispaikassa voi OIKEASTI vaihtaa ne ranskikset ssalaattiin ja limun maitoon ja avot, alkaa olla ihan erinäköinen ateria. Täysipainoinen taisi olla termi, jota Katri tässä kohti käytti. Ja ei, kukaa meistä kolmesta ei väitä, että hampurilaisateria sinällään on kovin täyspainoinen, mutta Katrin ehdotuksilla se varmasti pitäisi ainakin nälkää paremmin.

Jattan ”arviossa” hän informoi, että pussillisessa caesarkastiketta on 106 kaloria. Uuu, pelottavaa. Tsissus, se kastike lienee terveellisin osa Hesen ”tuore”salaattia…

Sämpylää Subwayn tapaan

Grillattu kana vaiko Italian B.M.T. (salamia, kinkkua, pepperonia). Jatta: ”Toimittaja ehdottaa Subwayn tarjoiltavia ilman kastiketta – nehän on ihan hirveänmakuisia ilman sitä! Öljy kastikkeissa tuo tunnetusti maut esille. Jos pitäisi valita, ottaisin kanan tai kasvispihvin täytteeksi. Subwaylle erikoismaininta vähäsuolaisuudesta.” Leenan kommentti tähän suolaisuuteen: Jos laskennallisiin listoihin on uskominen.

Jatan arvio – kohdan alle on tullut tässä kohti juttua siitä, että vegesalaatissa on ilman juustoa ja kastiketta vain 52 kaloria. Tässä kohti ei tiedä, itksikö vai nauraisi… Päätettiin nauraa. 😀

Muutenkin ammattilainen repii juttua lukiessa pelihousuja: Tiesittekö, rakkaat lukijat, että Lihamonsterissa on kokonaiset 1731,30 kcal?! On muuten todella tärkeä muistaa pilkun jälkeen ilmoittaa kaksi desimaalia, ettei nyt kukaan vain aattele, että tämä olisi terveellistä ja kevyttä syötävää! Jatta muuten ei koskaan puhu kaloreista ja niiden perusteella ei kuunaan olla yhteisiä muonitushetkien ruokia valittu. Ja niitä hetkiä on  yhteiseloon jokunen kerta mahtunut.

Toimittajan pakonomainen tarve ”keventää” annoksia on suorastaan vanhanaikaista ja ahdasmielistä. Korjausehdotuket eivät mitä ilmeisemmin päätyneet painoon asti. Kuten Jatta lopuksi totesi, onpa hyvä, kun lounaan jälkeen tarvitsee hetken päästä korjata energiavajetta jollain Mars-patukalla. Kukaan meistä kolmesta ei muuten ole mikään kalorikone, syödään ruokaa ei ruoan energiaa.

Yhtä asiaa jäimme pohtimaan: Eikö tässä maassa ole YHTÄÄN niin kunnianhimoista keittiömestaria, että tekisi meille terveellistä ja herkullista ruokaa, jota voi syödä JOKA PÄIVÄ hyvällä ruokahalulla?

2013-01-17 13.01.48

Advertisements

3 kommenttia artikkeliin ”Kalorikone ja muita väärinkäsityksiä

  1. Lisäys: Minäkin vihaan, kun ravintolan ruoka on pilattu suolalla. Joku itseään täynnä oleva kokki sanoi kerran ravintolassa, että on se nyt, kun ihmiset tulee ravintolaan ja valittaa, että on suolaista, kun ovat tottuneet niin vähäsuolaiseen kotona! Ai, sori, unohdin että ravintoloitseminen EI ole palveluammatti.

    Asiasta makkaraan tai oikeastaan muikkukukkoon. Avaispa Jake Kolmonen ravintolan.

  2. Samaa mieltä.Varsinkin salaatit on yleensä kauhean ravintoköyhiä. Lounaspaikan valinta terveellisyyden perusteella on melko vaikeaa. Ainoat hyvät vaihtoehdot tuntuvat olevan Rulla ja Sis.Deli Helsingin keskustassa.

    • Kiitos vinkeistä! 😉 Tampereella suosittelen Gopalia, jolla jo kolme paikkaa: keskustassa Stockan takana, Tammelassa (suosikki) ja sit Anttilan hoodeilla. Tosi maistuvaa kasvisruokaa! Tammelan sämpylät on to die for. 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s