Ei päivää, blogimaailma

Yritin olla  avarakatseinen tässä yksi päivä ja tutustuin erilaisiin ”ääri”ravitsemusblogeihin. Meinasi itku päästä. Ei oikeesti. Lähinnä otti päähän. Pumpattua kehoa esitellään puoliksi ilman paitaa ja sätitään virallisia ravitsemussuosituksia siitä jos tästä. Ja siinä sivussa ylipainoisia. Ja ravitsemusterapeutteja, kun kehottavat ihmisiä hölläämään. Kuulemma ei saa, koska ollaan niin läskiä ja sairasta kansaa. Ilmeisesti meitä pitää ruoskia syömään hormonitasapainottavammin ja mielellään proteiiniä tai kaukaa raahattuja eksoottisia juureksia, jos on ihan pakko niitä hiilareita jostain ottaa. Kärjistän, koska pystyn. Tajuan jotain ravitsemuksesta, ruoantuotannosta ja terveydestä.  Myös globaalilla tasolla. Siten osa jutuista on täysin absurdilla tasolla.

Tietysti joukossa on paljon hyviä periaatteita, kuten vaikkapa sitä, että laita itse ruokaa raaka-aineista lähtien. Liiku, aina hyvä. Treenaa tehokkaasti, ei hullumpi sekään. Tällä hetkellä tuntuu, että siihen ne nyt sitten jääkin. Päällimäisenä mieleen tulee yliampuvat teoriat, joihin on haettu tueksi muutama kirjallisuusviite. Ja ei, en ala käymään niitä kaikkia läpi, koska tekstistä paistaa ihan riittävästi läpi teorian pulmat ja johtopäätöksien keinotekoisuus.

Jos en handlaisi ravitsemustiedettä lainkaan, olisi päivän lukusaldo tiivitettynä jotain tähän suuntaan:

– Maito on luonnotonta ruokaa ja aiheuttaa autoimmuunisairauksia/maito on hyvä proteiinin lähde ja avuksi palautumiselle/kaseiini on paha, mutta hera hyvä/A2-maito miehen/naisen tiellä pitää.

– Viljoja ei saa syödä, luonnotonta nekin/ hiilihydraatteja ei tarvitse välttää, mutta ne pitää ottaa muodossa yucca/taaro/bataatti (eläköön rikas ruokakulttuurimme!)/hiilihydraatteja kaikissa muodoissa pitää ehdottomasti välttää/gluteeni on pahasta, kaikkien pitäisi karsia gluteeni ruokavaliosta (olkoonkin, ettet sairasta keliakiaa ja gluteenisensitiivisyys-ilmiönä on lähinnä teoriatasolla).

– Rasvan lähteenä on oltava kookosrasva ja oliiviöljy/liha ja voi/kehon pingotuskuurilla ei mikään edellä mainituista.

– Jostain syystä ihmiset ihannoivat täysin luonnotonta kehon rakennetta, joka muistuttaa anatomian oppikirjan hahmoa, siis sitä, jolta on kuorittu iho pois.  Iho myös värjätään niin punaruskeaksi, että yhtäläisyys ei varmasti jää huomaamatta.

– Ihminen on lihava, koska on laiska ja tyhmä. Viralliset ravitsemussuositukset ovat tähän syypäitä.

Nyt seuraa kysymyksiä, jotka mieleeni heräsi:

– Miten ihminen on evolutionäärisesti pystynyt asuttamaan lähes kaikki mantereet ja elämään maidottomalla ruokavaliolla, maidollisella ruokavaliolla, viljattomalla ruokavaliolla, viljallisella ruokavaliolla, bataatilla ja ilman, marjoilla ja hedelmillä, joissa on saatanallista fruktoosia ja eräät lähinnä hapatetulla maidolla ja verellä?

– Miten on mahdollista, että ihmiset tuhansia vuosia sitten söivät ihan eri tavalla eri puolilla maailmaa, mutta nyt yritetään yhdenmukaistaa tämä ”oppeiksi” siitä, miten luolamiehet söivät?

– Mitä yksilön ”optimaaliset” terveyspyrkimykset ja ”superterveys” (mitähän *piiip* sekin tarkoittaa?)  tekevät yhteisölle? Kulttuurimme on itsekeskeistä verrattuna aika moneen muuhun kulttuuriin, johon olen saanut tutustua. Miten merkityksellistä sosiaalinen elämäntyyli, yhteisöllisyys ja toisista välittäminen ovatkaan yksilön terveydelle?

– Milloin koskaan missään päin maapalloa on ihmisellä luonnollisesti ollut niin näkyvät lihakset, kuin mitä tietyissä lajeissa tavoitellaan? Mitä niillä tekee?

– Miksi  ruokailusta on tullut suoritus?

– Missä maailmassa elää ihminen, joka julistaa lähdeveden ylimaallista vaikutusta terveydelle? (Vastausehdotus: Liian hyvässä, että on aikaa pohtiä tällaisia asioita? Nim. mikä tahansa vesi, josta ei saa ripulia on hyvä.)

Kiitos ja anteeks, olihan iltapäivä.

Maasai-blood-Milk

Bon appetit the Maasai style.
Lähde: http://www.tucatravels.com

15 kommenttia artikkeliin ”Ei päivää, blogimaailma

 1. Juuri näin! Olen töissä semmoisessa superfoof-puljussa, ja tekee mieli kertoa niille kaikille asiakkaille että ettei ne tartte niitä macajauhoja ja spiruliinoja ja ashawagandoja, syököön vaan lanttua ja naurista ja muutenkin ylipäätään monipuolisesti niin kaikki on okei! Mutta kun ei vaan voi.

  • Heh heh, pisteet ehkä parhaimmasta nimimerkistä kuunaan! :´D

   Saa syödä ashawagandaa (kauhea keskittyminen tavaamisessa), mutta kun ei ne nyt yksin oikeen paikkaa tilannetta eikä tartte syödä. Mä muuten lueskelin myös superfoodeista nyt niin ku ihan ajan kanssa ja mä en hahmota, että miten ne tarkalleen eroaa toisistaan, kun kaikissa on samat maagiset ominaisuudet.. 😉 Kattokaapa niitä pakkaustekstejä vähän tarkemmin. Aika paljon alkaa löytyä yhtäläisyyksiä. Tomaatille tai kaalille sais muuten varmaan aika saman ritirimpsun kirjottaa kylkeen.

 2. Sulla on ihan mielettömän hyvä blogi ja hyviä ajatuksia 🙂 Tekstejäsi on ilo lukea. Allekirjoitan ne oikeastaan kaikki! Itse tosin en syö suosituksien mukaan (en ole paleolla, en karppaa, tosin en syö virallisten suositustenkaan mukaan) vaan ruokavaliotani kysyttäessä (ja kyllä, sitä oikeasti kysytään) sanon syöväni kun on nälkä. Herättää kummastusta. Varsinkin kun olen hoikka ja joissain määrin lihaksikaskin. Syön myös ruoan jälkeen aina jälkiruokaa ja sitähän kukaan ei usko. Maitoakin menee. Ja ai niin … en juurikaan syö punaista lihaa, lähinnä eettisistä syistä (fitness maailmassa käsittämätön ilmiö sekin) mutta proteiinin saannin kanssa ei ole koskaan ollut mitään ongelmia Tehotuotanto vain kauhistuttaa!

  Ilmeisesti ajatus siitä, että joku vain syö (eikä omaa mitään hienoa ruokavaliota) on ihan mahdoton, varsrinkin jos ja kun ei ole ylipainoinen.

  Tästä huolimatta (tai juuri siksi?) kuulun personal trainereiksikin kutsuttuun kategoriaan (ei tosin pää työni) ja vaikka koenkin olevani välillä aikamoinen outolintu tässä joukossa, tuntuu silti väillä vähän epäreilulta, että myös sinä sorrut samaan vastakkainasetteluun kuin nämä itseoppineet gurutkin. Vaikken itse jättäisi ruokavaliostani pois sen paremmin gluteiinia kuin maitoakaan, niin olen huomannut, että monet gurujen opeista voivat olla oikeasti ylipainoiselle ihan paikallaan. Ihmeen monet syövät järkyttävän määrän pastaa ja ihmettelevät sitten kun lihoavat ja kun on kokoajan nälkä. Vähän lisää proteiinia kera vihreiden niin oho, yhtäkkiä vähemmän onkin enemmän. Itse olen kuitenkin sitämieltä, että olemme yksilöitä ja vaikka joku ohjenuora voidaan antaa (virallinen tai epävirallinen) niin loppupeleissä jokaisen pitäisi vaan oppia kuuntelemaan omaa kehoaan. Tosin monien paino-ongelmien taustalla on enemmänkin henkisiä juttuja ja silloin mitkään ohjeet eivät loppupeleissä toimi ellei ihminen ala rakastamaan itseään ja käsittelemään tunteitaan muutenkin kuin syömällä (tai syömättömyydellä).

  Myös tämä kuntosalitreenin ihannointi kummastuttaa (en ole varma oletko aiheesta kirjoittanut? ja mitämieltä olet?) mutta vaikka pt olenkin myönnän, että ”gurujen” ajatukset siitä, että kuntosali on ainoa oikea kuvottaa!!! Itse ohjeistan aina ihmisiä aloittamaan liikunnan ajatuksella, mistä minä pidän. Toki kuntosali on hyvä lisä treeniin kuin treeniin mutta liikunnan ilosta sen kaiken pitäisi lähteä!!!

  Kiellot niin liikunnan kuin ruoankin suhteen ovat hölmöjä. Itse puhuisin enemmänkin sallivuudesta. Kun poistat irtsareilta sen EI SAA leiman niin yhtäkkiä ei tarvitsekaan vetää kiloa kerralla ja kokea huonoa omaatuntoa. Sekä ruoka, että liikunta ovat nautinnon ja ilon lähteitä. Jos ne vie pois niin mitä jää jäljelle?

  • Juu, ei ei, me ei toisen kirjoittajan, eli Katrin kanssa missään nimessä olla sitä mieltä, että kaikki personal trainerit on tietyn tyyppisiä. Arvostan oikeasti todella monen työtä ja tosi hyviä kokemuksia ollut asiakkaillakin. Olen ymmärtänyt, että teidän alan sisälläkin keskustelua asiasta käydään koko ajan.

   Blogin teksit on tahallaan ajoittan provosoivia. Olen kyllä kirjoittanut kriittisesti myös omasta ammattikunnastani ja siitä varmaan vielä kirjoitan lisääkin. Tämä ei tarkoita, että itse tekisin aina kaiken täydellisesti. Mielestäni tietyt itsekriittiset keskustelut ammattikuntien sisällä on käytävä, jotta ymmärretään, millaisessa työkentässä elämämme ja toimimme.

   Kuntosaleilusta en varsinaisesti ole kirjoittanut (ehkä siksi, että nyt on menossa taas ”ei nappaa salit” – kausi). Salitreenaus lienee luonnollinen vaihtoehto monelle, kun se on kuitenkin ainakin ohjattuna aika simppeliä ja ”tuloksia” tulee helposti. Ainakin itselle. Tällä hetkellä se vaan tuntuu vähän tylsällle. Salikaveri ois jees. Vaan eiköhän noita vaihtoehtoja ole monenmoisia ja hyvä olisi miettiä, että jos asikas on vaikka ulkoilmaihminen, niin ei sitten alettaisi tuputtaa salia, jos se on ihan luonnotona paikka liikkua kyseiselle henkilölle.

   Kiitos todella rakentavasta ja pohditusta palautteesta ja siitä, että maltoit sen tänne naputtaa. Arvostan. 🙂

   Hyvä”dieetti” toi sun ”syöminen kun on nälkä”. 😀

 3. Osuvaa! Optimaalisuudesta näin äärisopeutuvaisen lajin kannalta on joten hassunhauskaa puhua, todellakin 🙂 Optimaalista jossain tietyssä hetkessä yksilölle, perheelle, yhteisölle? Kaikki samaan optimaaliseen muottiin? Sellainen uljas uusi maailma, jossa KAIKKI ottaisivat itsestään paidattomia posetuskuvia nettiin olisi aika hirveä.

  Hämmentävää on sekin että olemme selvinneet kymmeniä tuhansia vuosia ilman kuntosaliharjoittelua. Mutta, jotenkin luulen että mikä tahansa aivoilla varustettu eläin tarvitsee sekä fyysistä että älyllistä haastetta pysyäkseen terveenä, ja jos sali palvelee niin hyvä.

  • Mä lupaan: En koskaan ota paidattomia posetuskuvia blogiin. 😉

   Kuntosali on ihan mainio harrastus, mutta luonnollisesti saman asian on ajanut entisajan tilan työt. Veljeni kaveri totesikin osuvasti joskus, että vanhoja heinätalkoo-kuvia katsellessa menee vähän hiljaseks, kun KAIKKI äijät näyttää todella timmissä kunnossa oleville. Ei ihme sillä fyysisen työn määrällä. On myös vähän masentava tajuta, etten koskaan voi olla yhtä hyvässä kunnossa kuin isäni, joka on penskasta lähtien talsinut tai hiihtänyt 10 km koulumatkan ja tehnyt fyysista työtä koko ikänsä. Missä ammatissa nykyään joutus paiskimaan yhtä paljon hommia kuin koneistamattomalla maatilalla 50 v. sitten? Tuleeko kellään mieleen?

   Terve keho, terve mieli ja toisinpäin. 🙂

   • Oon nyt vähän hämmentynyt, että ovatko suomalaisten ravitsemussuositukset syy kansamme lihavuuteen? Argumentteja puolesta/vastaan?

   • No, ei todellakaan. Otin ilmauksellisen vapauden ja kärjistin sitä viestiä, mikä joistain blogeista tulee läpi tai sitten siellä ihan suoraan väitetään näin. En siis ole samaa mieltä missään nimessä tämän kanssa.

 4. Paluuviite: Money makes the world go around. Your waistline. | Se erilainen fitness-blogi

 5. Paluuviite: Mielen nälkä – tieto lisää tuskaa? | Se erilainen fitness-blogi

 6. Kiitos! Halleluujaa! Iltavuoron jälkeen juutuin lukemaan blogianne ja piti kaikin voimin hillitä itseään, ettei olisi herättänyt kämppistä innostuneilla kiljahduksilla. Olen viime viikkoina repinyt hiuksiani juuri edelläkuvatun tyyppisten blogien kanssa, ja kun ei riitä oma osaaminen ja tieto vielä jokaista huruhuru-väitettä murskaamaan, tulee voimaton ja paha mieli. Kaikenlaisia viisaita ja asiansa osaavia tekstejä on löytynyt monenlaisten terveysväitteiden vastineeksi, mutta tähän mennessä kukaan ei ollut ottanut esiin tuota kammottavaa minäkulttuuria, mikä itseä niin pahasti tökkii. Että ihan tosi, päivää kohti puolitoista kiloa luomukananpojan vasenta rintaa, alppirinteillä laiduntavien kantakirjalehmien sunnuntaimaidosta auringonlaskussa kuivattua heraa ja tietty ämpäritolkulla kananmunia, mistä pahat lihottavat keltuaiset pitää heittää metikköön?! Plus se tyrmäävä setti kaikkia erinomaisen supereita foodeja, mitä ilman vaan ei voi olla, koska vaan ei voi.

  Ootte ihania.

 7. Kiitos tästä ”Jostain syystä ihmiset ihannoivat täysin luonnotonta kehon rakennetta, joka muistuttaa anatomian oppikirjan hahmoa, siis sitä, jolta on kuorittu iho pois. Iho myös värjätään niin punaruskeaksi, että yhtäläisyys ei varmasti jää huomaamatta.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s