Mitä odottaa ravitsemusterapeutin vastaanotolta?

Tadaa, ehkä tämän blogin tylsin otsikko tällä postauksella! 😀

Muutamia yhteydenottoja on tullut lukijoilta, jotka ovat kyselleet omalla paikkakunnallaan hyviä ravitsemuterapeutteja tai yleisesti sitä, että kuinka vastaanotolle pääsee. Ensimmäiseen kysymykseen on vähän vaikea vastata, kun kuten missä tahansa ihmissuhteissa, kemiat on aika tärkeitä. Tosin tässä kohti heitän pallon taas omalle ammattikunnalle, että kunnianhimoa pitää riittää oman työn kehittämiseen niin, että niitä kauhutarinoita kuulusi mahdollisimman vähän jatkossa. Ammattitaitoa on myös mukauttaa työotettaan hyvinkin paljon  asiakkaan mukaan. Nim. itse välillä jämptimpi, välillä varsinainen pelle (yleensä tahattomasti, mutta jotenkin sohlausvaihde välillä sujahtaa silmään ja seurakset ovat mallia Pokka pitää).

Hoitoon pääsy voi ollakin kinkkisempi paikka, kun a) kunnalliset jonot on mitä on (jos jonoja on, koska kunnallisella puolella on vain jokunen ravitsemusterapeutti) b) yksityisellä puolella ei välttämättä ole ammatinharjoittajia lainkaan. Jos nyt kuitenkin käy niin, että terpareutti löytyy ja aikakin saadaan varatuksi, niin mitä käynniltä voi odottaa? Ja toisaalta, mitä voi itse tehdä sen eteen, että käynnistä saa eniten irti?

Ravitsemusterapia, ei ravitsemusneuvonta tai -ohjaus. Terapia on tila, jossa työstetään asioita. Valitettavasti ihmeita pääsee todistamaan vain harvoin. Toisaalta, prosessi itsessään on mielestäni palkitsevampaa kuin pikavoitot. Kyllä, niitäkin ”terapeutteja” on, jotka käytännössä lätkivät ateriasuunnitelmaa nenän eteen, mutta minun käsitykseni ammatistani on varsin erilainen.

Mieti, mitä haluat. Kerro se terapeutille. En ole vielä kollegaan törmännyt, jolla olisi hallussa ajatuksenluvun taito. 😉 Aika monesti kuulee, että ”se terapeutti oli sitä ja tätä ja se vain puhui siitä ja tästä”. Tiedoksi, että näkemyserot olisi hyvä tuoda esille naamatusten ja siten, että terapeutti pystyy omaa otettaan terästämään. Itse janoan palautetta ja kehittämisehdotuksia, joten kyselen niin ennen kuin jälkeen, että mihin kaipaa apua ja että onko jotain vielä mielen päällä. Asiakas voi kuitenkin itsekin olla aktiivinen ja sanoa, että ”hei, en ole samaa mieltä” tai että ”mielestäni tuo nyt on ihan turhaa”. Kenenkään ammattitaitoisen ravitsemusterapeutin ei kyllä kuuluisi tästä loukkaantua, vaan nimenomaan siitä olisi tilanteessa hyötyä. Ihan aikuisia ihmisiä tässä ollaan ja pieni kritiikki on vain yhtä itsetutkiskelun kannalta.

Kerro, jos haluat konkreettista ravitsemustietoutta. Kerro, jos haluat tukea motivaation löytämiseen. Mieti näitä jo ennen vastaanottoa.

Tulokset. Jos ongelmana on koholla olevat kolesteroliarvot tai vaikkapa keliakia, on todennäköistä, että tuloksia syntyy osaavilla ohjeilla kuukausien sisällä. Verikokeita seuraamalla saa rasva-arvot tietoon, mutta suurin osa keliaakikoista kyllä myös tuntee olon kohentuvan. Joskus siinäkin tilanteessa, että ei ole edes tajunnut, että olo voisi olla parempi, kun on niin tottunut esim. nuutuneeseen olotilaan.

Painonhallinnassa puhutaan kuitenkin kuukausien ja vuosien etapeista. Harvalla ehkä se motivaatio ja ruokavalio pysyy tasaisen samanlaisena kuukausia ja vuosia, joten luonnollisesti yksi tai kaksi visiittiä vastaanotolla ei ehkä ole vielä riittävästi. Kuinka moni ajattelee, että käynpä tässä psykoterapiassa kerran ja kaksi ja halleluyah, here comes new me! Toivottavasti ei kukaan. Syömisen taustatekijät, motivaation hakeminen ja syömiseen nivoutuvat itsetuntemus ja -tuntopulmat ovat nimittäin monelle tiedostamaton mysteeri, jonka selvittäminen vie aikaa. Tämä siis silloin, jos painonpudottamisen tavoitteena on muut kuin pikavoitot jälleen uusimmalla rahat-pois-dieetillä. Välillä tietysti asiakas on niin valmis muutokseen, että palat loksahtelevat paikoilleen vauhdikkaammin ja mikäs siinä. Itse en kyllä osaa ottaa kunniaa tästä, lähinnä olen sattunut oikeaan paikkaan oikeaan aikaan sanomaan motivoivia asioita. Asiakas itse ne muutokset kuitenkin tekee.

Summa summarum. Suuntaa vastaanotolle avoimin mielin. Pohdi, mihin asioihin kaipaat apua. Kerro se. Iloinen yllätys terapeutille on, jos asiakas on listannut ylös kysymyksiä, jotka askarruttavat. Näistä on helppo lähteä liikkeelle ja vastaanotolla saa varmasti rahoilleen ja ajalleen vastinetta.

P.S. Miesasiakkaille tiedoksi, että en ole muuttamassa teidän kanssa asumaan, vaikka se monen mielestä olisi tehokkain ratkaisu painonhallintaongelmiin. 😀 Mutta ei huolta, jokaisen kommentin olen ottanut kohteliaisuutena! 😉

***

Pyöräretki-postaus tulee ihan pian! 🙂 Kuvia ja matkakertomusta vielä vähän säädetään.

(Äh, ihan hirveitä kuvia tulee haulla ”nutritional therapist” tms. Viekää ne appelsiinin-/kiivin-/omenan-/muun hedelmän puolikkaat where the sun don’t shine! Ravitsemusterapia = fruitarismi? :O  Jotenkin oudosti ei oo omassa kuvakansiossa pahemmin kuvia vastaanotolta… )

Yksi kommentti artikkeliin ”Mitä odottaa ravitsemusterapeutin vastaanotolta?

  1. Paluuviite: Ravitsemusterapeuteilla on huono maine – eikä täysin syyttä | Se erilainen fitness -blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.