Mielen nälkä – tieto lisää tuskaa?

Aikamme pandemia – mielen nälkä (yhteenkirjoitettu vai erikseen?!). Jos lasketaan opiskeluaika mukaan, olen ruoka- ja ravitsemusaiheita pyöritellyt sen kymmenen vuotta. Jo näinkin lyhyessä ajassa trendidieetit vaihtunut huimaa vauhtia. Perusseikat ravitsemuksesta on jo pääpiirteittäin tiedossa, mutta koska se, että ihmiset syö kohtuudella kasvisvoittoista ruokaa ei ole erityisen kannattavaa taloudellisesti, on kehitetty erilaisia ”oppeja” mitä saa tai pitää syödä – niin varjolla voidaankin helposti myydä mitä tahansa terveen järjen vastaista.

kuvakkaat höynähtää

Kun alotin opiskelut oli 4 laihdutus”lääkettä”. Nyt niitä on yksi ja se aiheuttaa rasvaripulin ja vatsavaivoja. Woop, woop! Long live medicine…

Tietoisuus ja mieli on vähän eri asioita minun mielessäni. Tietoisuus on asioiden hiljaista tunnistamista. Tietoisuus on kuin äänenvoimakkuus-nappula. Se on joko kovalla tai hiljaisella, välillä se on ihan äänettömällä.  Mieli sen sijaan on kanavanvaihtaja. Ennen tätä mieltä, mutta nyt se ei enää tunnukaan sopivan omaan ajatteluun.

Mitä mielen nälkä sitten on? Mielen nälkä on sitä, että on jostain lukenut, että jos syö yli 10 energiaprosenttia sokeria päivässä piru perii. Tai että heraa pitää syödä, mutta välttää maitoa. Love the logic. Mielen nälkää on vaikea sammuttaa, sillä kuten äsken tuossa mainitsin, mieli muuttuu. Oma mieli, muiden mieli. Se on sitä, että ottaa kirjaimellisesti kaiken ravitsemustiedon, joka vastaan tulee.

Eräs lääkäri soitteli ja kysyi mielipidettäni siihen, että kannattaako junnujoukkueen pelaajille tosiaan tehdä omega-3 : omega-6 – tasapainon selvittävää analyysia, kuten joukkueen valmentaja oli toivonut? Repesin aika totaalisesti puhelimessa keskellä puistoa. Jep, olennaisempaa mittausta saa hakea…. Mitähän ne meinas sillä tiedolla tehdä? Tiedetään kyllä, että omegat sais olla kolmosia enemmän kuin kutosia, mutta korjautuskohan ne ilman mittauksiakin vaikka ihan vaan sillä, että suositaan kasvirasvoja, kalaa, pähkinöitä ja siemeniä Oivariinin, kevytmaidon ja transrasvaisten teollisten leivonnaisten sijaan, joita puputetaan välkällä ja kentän laidalla? Ihan villi veikkaus tähän.

Niin, kyllä meiltä saa kysyä, jos on epäselvää. Jotain sieltä viiden kuuden yliopistouralta ja jatkuvalla itsensä sivistämisellä jää päänuppiinkin. Onneksi kysytäänkin. Työterveydessä kävi montakin sellaista henkilöä, jotka asteli sisään ja sanoi, että auta, en tajua enää, mitä pitää syödä, kun joka paikasta tulee tietoa, mutta mistään ei saa mitään tolkkua. Aikamme pandemia on vahvasti vallannut Suomen.

Kesän aikana olen lukenut blogimaailmaa ja jo aiemminkin yrittänyt tajuta useamman superruokailijan mielenmaisemaa. Ihan tosi, kyllä minä yritän tajuta, mutta aaltopituutemme – tai tietoisuuden äänenvoimakkuus – on vaan eri volalla. Vaikka aika usein tuntuu, että myös kanava on totaalisen eri, vaikka samoista asioista puhutaan: terverys, ruoka, ravitsemus, ravintoaineet. Käytän  tahallani termiä blogimaailma. Alan jo harkita blogiplaneetta – termiä. Usein jutut nimittäin ovat eri todellisuudesta kuin esimerkiksi se, johon törmään potilas- ja asiakasvastaanotoilla.

Aiheeseen mitä syödä ja saako syödä ja jos syö, miten pääsee eroon syömisellä kartutetuista kiloista… Pakko jakaa myös yksi parhaista true life story, jonka olen hetkeen kuullut. Ravitsemustieteilijä-ystäväni oli junamatkalla, kun vieressä istunut herrashenkilö alkoi tehdä tuttavuutta, taka-ajatuksiakin saattoi olla. Yritti siinä jututtaa ja kyseli kovasti, että mitä teet työksesi (koska ystäväni yritti epätoivoisesti lukea jotain Pubmed-printtipumaskaa äijän joristessa). Minä julistan aina ylpeästi, että minäpä olen ravitsemusterapeutti, mutta ymmärrän kyllä, että se johtaa AINA keskusteluun siitä, mitä nyt pitäisi syödä ja ”osaatko sanoa”-lauseenaloituksiin. Ystävääni tämä keskustelu ei aamujunassa innostanut. No, ei sitä kärttämistäkään kestänyt ja tuli sitten kerrottua mitä tekee (eli tutkii ravitsemusasioita).

”Nyt sä kyllä tapat mut.” Häkellys. Äijä avaa koneen ja näyttää nettisivustoa, jolla myydään laihdutuspillereitä. ”En mä näihin ite usko, mutta nää myy kuin häkä. Pitää laskut maksaa.” Afrikkalainen mango, tuo mirakeleeihin pystyvä maaginen aine (hyvää se kyllä on, oon syönyt aika paljon Tansaniassa asuessa). Jostain tää heppu näitä osti ja myi eteenpäin. Jos oikein muistan, ei kyllä käyttänyt itse, kun ”niissä voi olla mitä vaan”. Kerran vastaanotollani potilas sanoi laihdutustuotteesta, että ”sahanpuruahan ne sitten oli”.  En ole varma, oliko tämä kuvainnollinen ilmaisu vai fakta. Pikkasen olin ehkä vahingoniloinen, kun tämän tarinan kuulin, myönnän rehellisesti. (”Mä niin tiesin!!!”)

Mielen nälkää on vaikea sammuttaa. Siksi tarvitaan… yes, you guessed. Kaikkia muita nälkätyyppejä. 😉 Jäljellä vielä lemppari keskusteluaiheeni tietoiseen syömiseen liittyen: sydännälkä (yhteen vai erikseen?!).

2013-06-22 23.43.18

Uusin dieettitrendi, Project Putkonen ™ aka UpsideD.O.W.N_Underground, suositaan syömään ruoan ylösalaisin. Vaikuttaa ruokahalua hillitsevästi. Osta kirja, paljon kuvamateriaalia. Tilaa luentokiertue, paljon havainnollisia kokemuksia ja kertomuksia.

6 kommenttia artikkeliin ”Mielen nälkä – tieto lisää tuskaa?

  1. Kiitos tästä! 🙂 Siis oikeasti, jos uskoisi jokaiseen netissä törmäämäänsä tekstiin, niin ei voisi syödä mitään. No ehkä porkkanaa. Ja parsaa. Lähes kaikki muu todetaan jollain tapaa haitalliseksi, kun lukee tarpeeksi eri kirjoittajien tekstejä. Ei ihme, etteivät ihmiset tiedä, miten pitäisi syödä.

    • Kiitti, että viittit laittaa kommenttia! Porkkana ja parsa(kaali) taitaa olla turvallisten ruokien listalla lähes kaikilla. Kasvikset yleisesti luulis kuuluvat kaikilla sallittuihin ruokiin, mutta ei. Tosin nythän on niin, että myös koisokasvit ovat haitallisia. Niissä on antikolinergejä, jotka nyt ilmeisesti on sitten pahasta, jos ruoasta saa. Tosin Wikipedina mukaan koisokasveja on myös käytetty lääkkeenä ja nykyäänhän antikolinergit on tutumpi juttu farmasian puolelta. Jotenkin sitä luulis, että vaikka hulluruoho ja tomaatti on lajitieteellisesti lähellä, että niillä ois jotain eroa sitten tässä reaalimaailmassa. T: Lähes-apina

  2. Paluuviite: Sydännälkä – Miksi en tule kylläiseksi? | Se erilainen fitness-blogi

  3. Paluuviite: Rakkaus pelasti syömishäiriöltä | Se erilainen fitness – blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.