ÄLÄ LAIHDUTA

Syömishäiriöliiton blogi heitti viikon päästä vietettävän Älä laihduta -päivän kunniaksi haasteen, minä otin kopin. Käyn pidemmittä jorinoitta asiaan, tarkemmat tiedot haasteesta ja Älä laihduta -päivästä löydät täältä.

***

Älä laihduta -päivä ja Syömishäiriöliiton logo perässä. ”Ai tää on joku syömishäiriötä sairastavien juttu, joojoo, ei kuulu mulle.” Eiku just sulle se kuuluu! Just sulle, tavalliselle tallustelijalle, joka naureskelet työpaikan kahvihuoneessa, että pitää lähteä illalla lenkille, että saa kulutettua työkaverin synttärikakusta aiheutuneet ylimääräset kalorit pois. Iloisia uutisia, juuri sinulle. Ei joka kaloria tarvitse lähteä kuluttamaan. Valtaosa niistä kuluu ihan itsestään. Eikä ihmisen energiatasapainojärjestelmä ole niin aukoton, etteikö siinä olisi yhden yksittäisen kakkupalan verran klappia. Toisin sanoen, ei se kakkupala nouse ihramöykkynä perseeseesi, vaikka et lenkille lähtisikään. Joten lopeta tuo turhanpäiväinen, ehkä harmittomalta kuulostava huulenheitto. Se ei välttämättä kaikkien kuulijoiden mielestä ole harmitonta. Ja keksi kakkupalaa parempia syitä lähteä lenkille.

”Älä laihduta, just joo. Hyvähän se sun on sanoa, kun oot tollanen hoikka ja hyväkuntonen. Eihän sun tarvitsekaan laihduttaa. Tällä mahalla/perseellä/reisillä ei oikeen oo varaa pitää älä laihduta -päiviä.” Hmm. Entä jos sittenkin kokeilisit. Ihan vaikka jo siksi, että jos tuo maha/perse/reidet on saavutettu laihduttamalla, ei se laihduttaminen näytä kovin tehokasta olevan. Vai luuletko, että tilanne pahenee räjähdysmäisesti, jos hetken aikaa olet ajattelematta, saako tätä syödä tai että tätäkään ei olisi saanut syödä ja lenkille pitäisi lähteä ja taaskaan en jaksanut lähteä. Avain onnistuneeseen laihtumiseen ei ole itsensä syyllistämisessä. Yleensä laihtumistulokset paranevat, kun uskaltaa lopettaa laihduttamisen.

”Älä laihduta, just joo. Hyvähän se sun on sanoa, kun oot tollanen hoikka ja hyväkuntonen. Eihän sun tarvitsekaan laihduttaa. Tällä mahalla/takapuolella/reisillä ei oikeen oo varaa pitää älä laihduta-päiviä.”  Hmm. Tietäisitpä vaan, kuinka monet maha-/takapuoli-/reisi-/ties mitkä kriisit ja laihduttamislupaukset tämäkin hoikka ja hyväkuntoinen kroppa on kokenut ennen kuin on alkanut tykätä omasta peilikuvastaan. Täydellistä vartaloa ei ole kenelläkään, toistan, kenelläkään, ja oikeastaan koko täydellisen vartalon käsite on aika utopistinen. Katsopa uudestaan peiliin ja mieti, onko vika oikeasti siinä mahassa/takapuolessa/reisissä vai riittäisikö kriisin taltuttamiseen vain lempeämpi ja hyväksyvämpi katse.

”Ei, ei, enhän minä mitään laihduta. Mutta kyllä tarkkaan saa syömisiänsä katsoa ja nälkää joutuu ajoittain kärsimään, ettei paino pääse nousemaan yli xx kg:n.” Hetkinen. Mikä on tämä xx kg:n raja? Kuka sen on määrittänyt? Ja miksi ihmeessä? Onko tuo xx kg:n raja todella niin tärkeä, että sen vuoksi kannattaa näännyttää itseään nälällä? Miksi kuvittelet olevasi viisaampi kuin kehosi ja yrität sulloa sitä väkisin sellaiseen, kilogrammojen määrittämään muottiin, johon se ei selvästikään sovi? Oletko ikinä kuullut biologisesta normaalipainosta? Ai et? Suosittelen tutustumaan. Täältä pääset alkuun.

”Hahaha, Älä laihduta -päivä, mahtava juttu, en tosiaan aio laihduttaa tänään, just käytiin pizzalla ja ollaan menossa ostamaan jätskiä tai karkkia tai ehkä tämän päivän kunniaks voidaankin ostaa molempia!” Niinpä niin, sitähän tämä Älä laihduta -päivä juuri tarkoittaakin, että saa syödä ihan mitä vaan eikä tarvitse murehtia lihomista. Seuraavat 364 päivää vuodesta sitten taas tiukkaa linjaa. Vai oisko sittenki niin, että niin kauan kuin herkkujen/herkkuruokien syöminen on kohtuullista eikä vie tilaa monipuoliselta ja terveelliseltä ruokavaliolta, niitä voi syödä huoletta ja hyvällä omallatunnolla ihan vuoden kaikkina päivinä?

”Niin, tavallaan ymmärrän tän päivän pointin, mutta en vain voi olla ajattelematta, että jos painaisin xx kg vähemmän, näyttäisin varmasti paremmalta ja siten voisin oppia tykkäämään enemmän itsestänikin, itsetunto kasvais ja olisin varmasti onnellisempikin. Eikä mun tarttis sitten enää laihduttaa.” No, minä olen aika varma, että itsetuntoa ei kannata lähteä rakentamaan ulkonäön varaan. Lisäksi olen vakuuttunut, että onni ei oikeasti piileskele vaa-an lukemien takana. Ihminen voi olla onnellinen ja tykätä itsestään, tai ehkä ennemminkin ihmisen pitää voida olla onnellinen ja pitää voida tykätä itsestään – painosta ja koosta riippumatta.

Muun muassa tällaisia ajatuksia Älä laihduta -päivä minussa herättää. Mitä mieltä te ootte? Onko kyseessä jonkun katkeroituneen ylipainoisen synninpäästöpäivä vai onko Älä laihduta -päivässä jotain ideaakin?

Loppuun vielä Painorauhan julistus, jossa on paljon samoja ajatuksia kuin edellä paljon kauniimmin kerrottuna. ”Sinulla on oikeus päättää, miltä näyttää ylläsi kauneus ja miltä tuntuu kehossasi hyvä olo.”

-K

***

PAINORAUHAN JULISTUS

Tämä julistus on ilosanoma jokaiselle, joka tuntee epävarmuutta siitä, kelpaako maailmaan sellaisena kuin on.

Sen sijaan, että ottaisin omakseni ulkopuolelta tulevia määritelmiä tai vertaisin itseäni muihin, voin aloittaa päivän kysymällä itseltäni, mitä minulle todella kuuluu ja mitä tänään tarvitsen.

Olen oivaltanut, että elämäni on liian arvokas heitettäväksi hukkaan uskomalla ympärillä metelöiviä arvostelevia ääniä.

Mieluummin määrittelen itse, mikä on minulle parhaaksi. Olenhan itse oman itseni paras asiantuntija.

Haluan opetella katsomaan itseäni lempeämmin. Joka päivä on mahdollisuus kasvaa oman elämäni sankariksi. Se, ettei yritä muuttaa itseään vastaamaan jonkun muun luomia normeja, vaatii rohkeutta ja viisautta enemmän kuin yhdenkään ulkopuolisen vaatimuksen täyttäminen.

Myös Sinulla on oikeus hyväksyä itsesi sellaisena kuin olet. Myös sinulla on oikeus nauttia elämästä. Sinulla on oikeus päättää, miltä näyttää ylläsi kauneus ja miltä tuntuu kehossasi hyvä olo.

Sinulla on oikeus kuulla oman äänesi sanovan, että olet arvokas juuri sellaisena kuin olet. Sinulla on oikeus pysähtyä kuulemaan, mitä kehosi kaipaa. Sinulla on oikeus tehdä itsellesi hyvää syömällä sopivasti kehosi kaipaamaa ruokaa. Sinulla on oikeus liikkua ilosta. Sinulla on oikeus pyytää apua. Ja sinulla on oikeus muuttua ja kasvaa.

Tämä päivä on juhla jokaiselle arvokkaalle, kauneuden ja elämän erilaisuuden juhla, juhla oikeudelle olla sellainen kuin on.

Näillä sanoilla julistan Painorauhan – rauhan olla omankokoisensa!

Susanna Raitamäki, Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry 2010

ala-laihduta-logo

 

 

P.S. Älä laihduta -päivää vietetään Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n ja sen jäsenyhdistyksien toimesta monella paikkakunnalla. Tsekkaa oman paikkakuntasi tapahtumat täältä ja osallistu! Esimerkiksi Jyväskylässä Syömishäiriöt -mistä on kyse? -yleisöluento JAMK:n Tulikari -auditoriossa (Rajakatu 35) klo 17 – 19.45. Mä oon siellä, tuu säkin!

7 kommenttia artikkeliin ”ÄLÄ LAIHDUTA

  1. Yllätys, yllätys, olen sitä mieltä, että Älä laihduta -päivässä on ideaa ;). Loistava teksti muuten, nimittäin just nuo kaikki listaamasi kommentit tuli vastaan, kun muutama vuosi sitten olin mukana kampanjassa jakamassa kortteja ja pinssejä.

    • Teksti perustuu tositapahtumiin. Kahden vuoden vankka kokemus Älä laihduta -pinssien ja -korttien jaosta täälläkin. Unohtuiko joku oleellinen? Muu kuin se, että ai sä et myykään mitään? 🙂

      Ja nimimerkin takaahan löyty uutta luettavaa, jes, hyvä meininki, menee lukulistalle, ehdottomasti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.