Ihannepaino – kun normaali paino on liikaa

Kun itse ei ehdi kirjoittaa, pistetään kaveri asialle. Tässä hämmästyttävän ihanan, upean ja upeaa työtä tekevän Ullan vieraskynäkirjoitus, olkaapa hyvä!

***

Katri ja Leena pyysivät minua vieraskynäksi mahtavaan blogiinsa. Lämmin kiitos pyynnöstä! Aikakausikirja Duodecimin julkaisi katsauksemme Nuoren naisen ihannepaino -sosiokulttuurisia ja terveydellisiä näkökohtia hiljattain. Katsauksen tarkoituksena on tarkastella ihannepainoa terveydellisistä ja sosiokulttuurisista lähtökohdista. Lisäksi katsauksessa käsitellään ihanteiden ja todellisuuden väliseen ristiriitaan liittyviä ilmiöitä (tyytymättömyys omaan vartaloon, painonhallintakeinot ja häiriintynyt syöminen) ja annoimme käytännön neuvoja ihannepainostaan kyselevän nuoren naisen kohtaamiseen. Yritän tässä kirjoituksessa nostaa esille katsauksesta oleellisimman.

ulla1

Tämä vieraskynäkirjoitus on hyvää jatkoa Katrin juttuun, kun hän kävi puhumassa Lääkäripäivillä omasta kokemuksestaan ja kasvuprosessistaan syömishäiriön ja kehonkuvaan liittyvistä asioista. Moni nuori ja aikuinenkin pohtii juurikin sitä, että mikä olisi hyvä paino juuri minulle. Netti on täynnä tämän tyyppisiä kysymyksiä:

ulla2

Niin, mikä ihannepaino? Ja miten määriteltynä?

Ihannepaino on käsitteenä on hämmentävä, koska terveyden sanelema ja sosiokulturaalisten ihanteiden sanelema ihannepaino ovat keskenään ristiriidassa. WHO.n määrittelemä terveen ihannepainon (painoindeksi 18.5-25) alue on laaja, sosiokulturaalinen ihannepaino suppeampi – Demissä keskustelevat nuoret naiset tarjosivat kyselijälle ihannepainoarvoja jotka vaihtelevat 18,8 ja 22,6 kg/m2 välillä.

Tiesitkö tämän painoindeksistä?

”WHO:n normaalipainon alaraja on kompromissi, joka on peräisin nälkiintymisen vaikutuksia ja ruoka-avun tarpeen määrän arvioimista käsittelevistä YK-raporteista; joissakin kehitysmaissa jopa puolet väestöstä on alipainoisia6,7. Alun perin alipainon määritelmään haluttiin sisällyttää myös energiansaannin tai fyysisen aktiivisuuden kuvaajia, mutta näistä luovuttiin käytännön syistä6. Nälkiintyminen hidastaa kasvua ja kehitystä, häiritsee lisääntymisikäisillä naisilla hormonitoimintaa ja kuukautiskiertoa sekä johtaa pienipainoisten lasten syntymiin7

….Terveyden kannalta merkittävä painoindeksiin liittyvä kysymys on sopimuksiin perustuva normaalipainoalueen yläraja. Se on kyseenalaistettu, sillä laajoissa väestön kuolleisuustutkimuksissa ylipainoisilla on pienempi kuolleisuus kuin muilla10. Etenkin iäkkäämmässä väestössä painon ja kuolleisuuden suhde on U:n tai J:n muotoinen11. Yhdysvalloissa on aiemmin käytetty muita maita suurempaa (27 kg/m2) ja joissakin Aasian maissa pienempää (22 kg/m2)12ylipainorajaa2.”

Eli esimerkiksi Demin keskustelupalstalla nuorten ehdottamat ihannepainojen alhaisimmat ehdotukset on ruoka-avun tarpeessa olevien henkilöiden painoindeksejä. Pysähdy. Mieti tätä hetki….

Tämä kertoo paljon vallitsevista kauneusihanteista. Koska vallitsevat kauneusihanteet ovat paljon tiukemmat kuin terveyden kannalta hyvä ja normaali paino, aiheuttaa se omalta osaltaan tyytymättömyyttä omaan kehoon.

ulla3
Tyytymättömyys omaan vartaloon, mistä se oikein johtuu?

”Tyytymättömyys omaan vartaloon on esitetty kehittyvän kahdella tavalla: oman ja ihannevartalon välisistä eroavaisuuksista tai vanhempien puutteellisen huolenpidon aiheuttamien minäkuvan häiriöiden ja kanssakäymisen ongelmien seurauksena. Yksi nuoruusiän keskeisistä kehitystehtävistä on realistisen minäkuvan kehittyminen, johon kuuluu oman ulkonäön hyväksyminen; tämä kehitys häiriintyy, mikäli tavoitteet ovat hyvin epärealistisia. Koska tyytymättömyys omaan painoon ja vartaloon on yleistä, ilmiötä pidetään usein harmittomana.”

Mielenkiintoista median vaikutuksista

”Median vaikutuksista naisten kehotyytymättömyyteen, laihuusihanteen sisäistämiseen ja ihanteisiin liittyvään syömiskäyttäytymiseen on tutkittu runsaasti. Kokeellisia ja korrelaatio -tutkimuksia käsittelevässä meta-analyysissa laihuutta ihannoiville median viesteille altistuminen on yhteydessä kehotyytymättömyyteen naisilla. Pian sen jälkeen kun televisiolähetykset alkoivat Fijillä, jossa naisten lihavuutta on perinteisesti arvostettu, 74 % nuorista tytöistä raportoi kokevansa itsensä liian lihavaksi. Samaan aikaan nuorten naisten syömishäiriöinen käyttäytyminen lisääntyi voimakkaasti: 15 % raportoi oksentavansa kontrolloidakseen painoaan ja tavoitellakseen TV-näyttelijöiden kaltaista vartaloa.”

Tietenkään mediaa ei voi yksin syyttää ja osoittaa sormella, mutta tämä oli mielestäni erittäin mielenkiintoinen ja havainnollistava esimerkki sen voimasta.

Laihduttaminen

”Vallitsevat kauneusihanteet ovat merkittävin nuorten naisten nimeämä syy laihduttamiseen; muita keskeisiä syitä ovat terveydelliset syyt, vanhempien ja terveydenhuollon ammattilaisen kehotus. Muita laihduttamiselle altistavia tekijöitä ovat huono itsetunto sekä muut psyykkiset ongelmat. Ylipainoisen lapsen tai nuoren kohdalla tavoitteena on elintapojen muuttaminen terveyttä edistäviksi, ei laihduttaminen. Suosituksista huolimatta nuorista naisista 60–80 % on laihduttanut viimeisen vuoden aikana; valtaosa laihduttajista on normaalipainoisia. 

Vaikka laihduttaminen on yleistä, sen pitkäaikaisteho on kyseenalainen. Monissa väestötutkimuksissa laihdutuskertojen määrän ja ”jojo-laihduttamisen” ja epäterveellisten painonhallintakeinojen on osoitettu olevan yhteydessä ylipainoisuuden riskin kasvamiseen. ”

On hurjaa, että…

…”Nopeamman painonmuutoksen toivossa yli puolet teini-ikäisistä tytöistä oli laihduttanut viimeisen vuoden aikana syömällä niukasti, paastoamalla, jättämällä aterioita väliin, oksentamalla tai käyttämällä laihdutusvalmisteita tai ulostus- ja nesteenpoistolääkkeitä. Suomalaisista 7.-9. luokkalaisista tytöistä seitsemän prosenttia ilmoitti oksentavansa tahallaan syömisen jälkeen. ” 

Painonhallintakeinojen jatkumo

Laadimme katsaukseen havainnollistavan kuvan painonhallintakeinojen jatkumosta. Tämän kuvan avulla voit hyvin kartoittaa, että missä kohtaa ja minkä värisessä pallossa oma syömis- ja liikuntakäyttäytymisesi on tällä hetkellä.

nimetön2  

Mikä sitten on oleellista ihannepainon suhteen?

Oleellista on biologinen normaalipaino.

nimetön3

Mitä ja mikä on nuoren naisen ihannepaino?

Katsauksen parissa työskennellessä olen pohtinut tätä kysymystä paljon. Edelleen tätä pohtiessa menen hiljaiseksi. Aihe on äärimmäisen herkkä yksilölle sekä ammattilaiselle. Mitä voit sanoa? Miten voit sanoa? Miten lähestyä asiaa? Haastavaa, mutta äärimmäisen tärkeää, koska todellisuus on, että ristiriita ihanteiden ja biologisen hyvinvointipainon välillä on suuri. Lapset, nuoret, aikuiset, naiset ja miehet ovat erilaisia kehoiltaan. Mittarit on mittareita, ne eivät ikinä kerro koko totuutta. Se kuinka sinä voit kehossasi kertoo paljon enemmän. Juuri siinä sinun kehossasi. Olipa se minkä ikäinen tai kokoinen. Se on sinun kotisi ja sillä on olemassa oma biologinen rytmi, joka ei välttämättä istu ympäristön liian tiukkoihin ihannekriteereihin. Se ei silti tarkoita sitä, että sinussa, sinun hienossa kehossasi olisi mitään vikaa. Ihannepainon alue on laaja. Sinulla on oikeus olla jossain kohti siellä laajalla alueella ja voida hyvin.

Jäitkö pohtimaan omaa tilannettasi ja suhtautumistasi omaan kehoosi? Onko syömiskäyttäytymisesi ja suhtautumisesi liikuntaan normaalia?

Katri pohti todella tärkeitä aiheeseen liittyviä teemoja aikaisemmin postauksessaan En kokenut olevani tarpeeksi sairas. Niin, kuinka sairaaksi ihmisen tulee itsensä tuntea, jotta voisi hakea apua. Erityisesti kehonkuva- ja syömisongelmien kohdalla on enemmän kuin tavallista, että oireita vähätellään eikä apua haeta, koska pelätään, ettei kukaan ota vakavasti. Kirjoitin omaan blogiini viime keväänä yhteistyössä Syömishäiriöliitto Syli-ry:n kanssa aiheesta Kun mietit onko oma tai läheisen syöminen, suhtautuminen ruokaan, kehoon, liikuntaan tai painoon normaalia? Jos mietityttää, käy lukemassa.

Kaunista ja lempeää talvea!

Ulla Kärkkäinen

Yksi kommentti artikkeliin ”Ihannepaino – kun normaali paino on liikaa

  1. Paluuviite: Kenen on vastuu, kun aineenvaihdunta on pilalla ja pää hajalla? | Se erilainen fitness – blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.