#ruokarauhaa

Kirjottelin tuossa äskettäin #againstbodyshaming ja #stopbodyshaming – haasteen puitteissa siitä, että miten ihmiset kommentoivat eri ruumiin osia ja painoa. Mutta on mulla tähän vielä lisäosa (tietty), eli #painorauhaa ja nyt myös #ruokarauhaa!

Case ”Miksi sulla on on noi terveelliset eväät?”

Sosiaalista mediaa seuraava (ja lähinnä sieltä ajankohtaisaiheensa saava) voi häkeltyä tiedosta, että ihan kaikissa työyhteisöissä ei arvosteta itsestä huolehtimista. Aika monesti kuulee potilaiden ja kavereiden suusta, että ruokaisat salaattiateriat tai ihan vaan runsaasti kasviksia sisältävät kotiruoat joutuvat poikkeuksetta työkavereiden pilkan kohteeksi. Ehkä siinä kommentoijaa harmittaa, että omat eväät ovat pikkuisen hätäisemmin valittu ja jonkinlaista huonommuuden tunnetta potiessa on kiva nälviä sitten kaveria. Erityisesti oma heimoni savolaiset ovat valitettavasti tämän alan mestareita. Sen nälvimisen sijaan voisi vaikka pyytää neuvoja ja apua, jotta oma eväsboksikin muuttuisi mielekkämmäksi ja maukkaammaksi.

Kehoaktivistin painajainen on kyllä kahvihuonekeskustelut. Myönnän, että välttelen lounasaikaan terveyskeskusten ja -klinikoiden kahvihuoneita, sillä kertaakaan en ole saanut muonittua rauhassa ilman, että joku on a) voivotellut painoaan ja parjannut kehoaan b) antanut hölmöjä laihdutusvinkkejä kavereille c) jos on käynyt niin, että ammattini on tiedossa tai selvinnyt, alkanut skabaamaan aiheesta. Yleensä aihepiiri on liittynyt nimenomaan laihduttamiseen.

#muneväät #annaolla #ruokarauhaa

IMG_20150319_203905

Isältäni löytyi tämmönen helmi opas. Aarre! Aamupala: ”Puuroa voisilmän kera, maitoa, silli-muna-voilepä lisänä keitettyä punajuurta, appelsiini tai joku muu hedelmä. Lopuksi kupillinen tai pari kahvia.”

Case ”Et kai sä noita osta, kun sun pitää laihduttaa?”

Aivan  kuten isotissiset ihmiset, myös isot ihmiset saavat osansa julkisesta riepottelusta. Heidän ruokailutottumuksiaan tai ostoskoriaan voi surutta kommentoida. Aikuiset ihmiset, herranjestas nyt sentään! Vähän sama kuin kaupassa alkaisi kovaan ääneen huutamaan, että ”Aijaa, sulla näyttää sitten olevan kuukautiset, kun tamponeja ostat noin kauhean kasan! Onko kovatkin vuodot?” Aivan, kuulostaa härölle ja sille, että tuo keskustelu ei kuulu julkiseen tilaan ja puolitutun kanssa käytäväksi. Jostain kumman syystä voi kuitenkin huudella, että jättäisit sinäkin nuo pähkinät ostamatta, kun sun pitää laihduttaa. Henkilökohtainen alue, emme mene sinne, emmehän?

Vaikka uusia pöösönal treinereitä tulee kuin sieniä sateella, ei se tarkoita, että jokaisen tarvitsee ryhtyä naapurinsa syömisiä kyttäämän.

#aikuisiaihmisiä #kaupparauha #pähkinätonterveellisiä

Case Kuka syö vähiten

Se, että syö vähän ei ole mikään meriitti. (Just söin tässä kirjottelun välissä 1,3 litraa ruokasalaattia – juu, mittasin, että saan hahmotettua salaatin koon, kotitekoista teeleipää ja puoli pakettia tofua. Kohta taidan syödä jälkkäriä – kauravälipalaa ja/tai suklaata. Se selviää, kun vähän sulattelee.) Vihaan sitä kauhistelua, että yhyy, yhyy, tuli syötyä liian paljon sitä tai tätä. Ihmiset monesti selittävät, kun pläräilen ruokapäiväkirjaa, että ”en mä yleensä syö noin paljon”.

Here’s news: Volyymi ei ole ongelma.

1 l litra jäätelöä  on ravintoarvoltaa aika eri juttu kuin 1 l tuota meikän ruokaisaa salaattia. Ruokaremontissa satsaa laatuun ja riittäviin määriin RAVITSEVAA ruokaa. The rest will follow.

#ruokarauhaa #toimivankehoneväät #ravintoainetiheys

(P.S. valitsin haukkasun suklaan jälkiruoaksi)

***

ala-laihduta-logo

Älä laihduta – päivä on ensi viikolla keskiviikkona 6.5.  No Diet Day on vuosittainen, kansainvälinen teemapäivä, jolloin yritetään muistuttaa, että laihduttaminen voi olla varsin haitallista. Elämäntapojen kohentaminen ja hyvinvoinnin lisääminen sen sijaan ei ole.

Se erilainen fitness – blogissa julkaistaa Älä laihduta – päivää edeltävällä viikolla joka päivä uusi juttu teeman ympäriltä (miinus vappu 😀 ).

5 kommenttia artikkeliin ”#ruokarauhaa

 1. Hyvä kirjoitus! Saisko vielä vinkkejä, mitä tuollaisissa tilanteissa kannattaisi sanoa. Esim jos ruokapöydässä puhutaan tyyliin ”ei olisi kyllä tätäkään pullaa pitänyt ottaa”, ”tänään ei tarvikaan enää syödä sitten mitään, hehheh. ”(normaalin annoksen jälkeen), ”no kyllähän sä nyt voit (syödä tuon) kun oot noin hoikka”, ”miten sä oot noin hoikka kun syöt noin paljon?! ” (olen normaalipainoinen). Ja kaikki laihdutuskeskustelut syödessä, en kestä.
  Miten voisi nätisti sanoa, että antakaa mun syödä rauhassa? Antakaa itsenne syödä rauhassa. Ja jotenkin kyseenalaistaa sitä, että laihdutuspuhe olis normaalia syödessä (tai muutenkaan).

  • Minun taktiikkani on hyvänä päivänä kertoa, miten ne laihdutus- ja syömisasiat oikein on, huonoina päivinä laitan tyhjän katseen naamalleni ja olen kuin en kuulisikaan. 😀 Suosikki ratkaisuehdotus on siis sanoa suoraan, että voitaisiinko lopettaa tämä ja jutella jostain muusta. ”Syön näin, koska tykkään pitää itsestäni huolta ja tämä on minulle sopiva määrä. Have a good day!”

 2. Jep, tuttua juttua. Mun yksi tuttu omaa tavan kommentoida tarjolla olevia sapuskoja silloin kun hän on meillä (vieraana!!). ”Ai, sulla on light-limua, niin, sen takia kun oot tollanen terveysintoilija”. Hän kyllä itsekin ostaa sitä, mutta kenties jostain eri/paremmasta syystä. Kun kerroin että hänen kehumassaan perunasalaatissa on jogurttia majoneesin sijaan (koska en pidä majoneesin mausta, etsin reseptin jossa oli käytetty jogurttia), sekin meni ”terveellisyyden” piikkiin. Ja nimenomaan negatiivisesti viritettynä. Hmm, meidän pöydässä oli myös nakkeja ja ranskiksia, kuten uutena vuotena haluan.

  Mitä näihin voisi kommentoida? Tähän asti olen pitänyt mölyt mahassa, mutta huomaan että tätä alkaa kertyä…ehkä pitäisi vaan suoraan sanoa että en jaksaisi kuulla näitä juttuja, tai kysyä että mikä hänellä on tavoitteena niitä laukoessaan.

  • Kunnon konfrontaatio vaan. 😀 Tulee tilanteesta mielenkiintoisempi. 😉 Että kerrohan, mitä tuolla tarkoitat ja miksi näin sanot? Suomalaisille tekee ihan hyvää, että joku vähän ravitselee ja pyytää ajattelemaan asiaa vähän syvällisemmin. 🙂

 3. Paluuviite: Oodi keholle | Se erilainen fitness – blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s