Inhokkini smoothie

Vihdoin näppiksellä! Lupailin eilen Twitterissä illalle postausta aiheesta ”Inhokkini smoothie”. Otsikko tuo mieleen ala-asteen ainekirjoituksen. Pituus ja rakenne tulee olemaan samaa tasoa.

Vanha kunnon plussa- ja miinus-lista on tärkeä ottaa käyttöön. Aloitan tietysti argumentoinnin positiivisesta, sillä kuten otsikosta voi päätellä, on lopputulema smoothieista hieman miinus-puolella. Nyt seuraa perustelut.

Smoothiet ovat hienoja juomia, koska

 • niitä juomalla saa helposti lisättyä marjojen, hedelmien ja jopa kasvisten, kuten porkkanan, lehtikaalin, pinaatin, kurkun ja tammenlehtisalaatin, kulutusta.
 • ne on helppo eväs ottaa mukaan kahvilasta tai kaupasta.

Smoothiet ovat ongelmallisia juomia, koska

 • ne ovat yliarvostettuja. (Superfood-)smoothie ei detoksaa kehoa mistään kuonasta (sitä varten ihmisellä on maksa). Inhoan niiden valheellista terveysimagoa.
 • erityisesti kaupan smoothiet ovat sokeripommeja. Olkoonkin luonnollisten sokerien lähteitä, niin siitäkin huolimatta kerta-annos voi olla hyvinkin suuri.
 • ovat monesti happamia juomia ja ne vaurioittavat hampaita siinä missä mehut tai limpparitkin. Hedelmien ja marjojen syöminen on parempi vaihtoehto, sillä pureskelu stimuloi syljen eritystä. Syljessä on happojen haittoja neutraloivia mineraaleja, jotka toimivat vastavaikuttajana tässä yhtälössä.
 • ilman pureskelua marja- ja hedelmämassaan ei sekoitu myöskään amylaasia, joka aloittaa hiilihydraattien pilkkomisen. Sen rooli ei ole megalomaanisen suuri ruoansulatuksessa, mutta jotain  vartenhan sen erittyminen on kehittynyt ihmiselle ja siten se ei ole turhakaan.
 • pureskelulla on toinenkin funktio ruoansulatuksen kannalta. Pureskelu käynnistä aivojen ja suoliston välillä viestiketjun, joka johtaa lisääntyneeseen kylläisyyden tunteeseen.
 • huolellinen pureskelu itsessään (=mekaaninen pilkkominen) vaikuttaa myös siihen, että ruoansulatus on tehokasta ja ruoka pilkkoutuu kunnolla.
 • suuret volyymit nopeuttavat ruoan etenemistä ohutsuoleen. Smoothiet tarjoillaan usein suurina annoksina. Tämä ainakin teoriossa voisi aiheuttaa ruoansulatuksen kuormittumista ja vatsavaivoja, kun ruokaan ei ehdi sekoittua riittävästi ruoansulatusentsyymejä mahalaukussa ja ohutsuolen alkuosassa.

I rest my case.  Näihin pointteihin luonnollisesti vaikuttaa se, käytetäänkö smoothiessa jogurttia, soijajogurttia, maitoa, rahkaa jne. vai onko se pääasiassa kasviksia, marjoja, hedelmiä ja ehkä mehuja sössätty keskenään. Aika moni kaupan valmis smoothie ei sisällä ”ruokaisampia” ainesosia, eikä aina kahvilan versiotkaan.

Tämä ei tarkoita, ettenkö joskus itsekin niitä joisi. Kiireessä, kun vaihtoehdot ovat joko murusteleva brownie rinnuksilla, hankalasti syötävä sämpylä tai siististi pillillä juotava smoothie kuten eilen. Join ironisesti nimetyn Hipsteri(!)-smoothien kauheassa kiireessä ennen luennon pitämistä, kun nälkä pääsi yllättämään. Juomassa oli porkkanamehua, lehtikaalia ja tyrniä ainakin. Tämä olikin ovela juoma, sillä todellisuudessa sitä ei voinut latkia menemään noin vain, sillä karkea lehtikaali oli kyllä hienonnettu, mutta silti sakeana massana. Käytännössä jouduin siis pureskelemaan smoothieni saadakseni sen alas.

1445504050080

Hipsteri ja americano sanomalehdellä.

Maku? Se oli terveellinen.  😉

Hienoa, jos smoothie lisää kasvisten ja marjojen käyttöä! Smoothie ei kuitenkaan ole mikään autaaksi tekevä terveysruoka, jollaisia pitäisi litkiä säännöllisesti. Jos niitä haluaa juoda, niin muistakaahan pitää huoli hammasterveydestä muilla keinoin ja ei kannata ihmetellä, jos on nälkä hetken päästä nauttimisesta.

Ja nyt, viisaammat! Smoothieita ja niiden kylläisyys- tai ruoansulatusvasteita ei varmastikaan ole tutkittu kunnolla, mutta jos joku nyt osaa vinkata tutkimusviitteitä tai kivoja artikkelita, niin  arvostan paljon, jos vinkkaatte. 🙂

P.S. Kävin kirjoittamisen välillä syömässä keittiössä salaatin huolellisesti pureskellen ja nyt jälkiruoaksi syön herkkuani pensasmustikoita. Kokonaisina. Pureskellen.

3 kommenttia artikkeliin ”Inhokkini smoothie

 1. Smoothie on kyllä salakavala tuotenimi vähän kaikelle, mitä voidaan pillillä juoda. Pirtelöt kun ovat so last season. Australiassa etenkin huomasin, että terveysmehubuumi ei todellakaan ollut menossa ohi. Vaikka nopeana välipalana smoothie varmasti parempi vaihtoehto kuin moni muu, niin pistää vähän miettimään, jos smoothiebaarien mukikoot lähentelevät litraa… Kohtuus kaikessa jälleen? 😀

 2. Paluuviite: Syö stressi pois! | Se erilainen fitness – blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.