Miltä tuntuu laihtua?

51e7pkcUKTL._SX319_BO1,204,203,200_

Nyt kun iltapäivälehtien kansia koristaa räikeät otsikot uudesta elämästä, uudesta ruokavaliosta, treenivinkeistä ja laihduttamisesta, ajattelin, että olisi hyvä esitellä kirja, jota suosittelen kaikille, jotka a) haluavat laihduttaa (ja siihen on oikea tarve) b) haluavat ymmärtää, millaista laihduttaminen on. Itse kuulun b-porukkaan.

Sain ystävältäni Jatalta vuonna x (vuoden 2009 jälkeen kuitenkin, koska silloin kirja on Otavan kustantamana ilmestynyt) joululahjaksi Shauna Reidin Dieettitytön huimat seikkailut (The amazing adventures of the Diet girl). Minulla on kirjahyllyssä aika monta lukematonta kirjaa, joita en muka ole ehtinyt lukemaan. Todellisuudessa olen pörräillyt liikaa netissä.

Ennen joulua kuitenkin tartuin järkäleeseen ja yllätyin alkumetreiltä positiivisesti: ”Tämähän on varsin mukaansatempaava!” Sen lisäksi, että kirja on viihdyttävä kertomus Shaunan kilojen karisemisesta 159 kilosta 79,8 kiloon, se on ennen kaikkea realistinen kuvaus Shaunan sisäisestä muutoksesta ja siitä, millaista painonpudottaminen räikeiden otsikkojen, pikakuurien ja rajoittavien ruokavalioiden sankaritarinoiden taustalla oikein on. Tärkeää on nimittäin huomioida, että Shaunan kirjassa kuvaama painonpudotus kestää vuodesta 2001 vuoteen 2007, yhteensä 333 viikkoa.

Shaunan lähtöpaino on sellainen, että moni olisi huutamassa laihdutusleikkauksen perään, mutta tähän hommaan Shauna ei lähde mukaan. Mitä pidän varsin kunnioitettavana ratkaisuna, sillä sinä aikana, kun laihdutusleikkausten parissa työskentelin, tulin niitä kohtaan vuosi vuodelta skeptisemmäksi. Nykyään olen rajannut, että en tee laihdutusleikkausten parissa töitä – poislukien tietysti tietoisen syömisen ja sen painonpudottamiseen liittyvien psykologisten puolien neuvonnat. Kiva huomata, että hyvää lopputulokseen (todennäköisesti ehkä parempaankin, kun sisuskalunsa saa pitää) päästään tälläkin tylsällä ja perinteisellä tavalla, eli ruokailut kuntoon, sallivuutta sopivassa suhteessa, liikunnalla.

Shaunalla on kyllä apunaan Painonpudottajia ja ties mitä tiukkojakin kuureja, mutta ne ovat vain osa tarinaa. Toisaalta on hyvä muistaa, että jollekin nekin voivat olla nykäys eteenpäin. Loppupeleissä ne kuitenkin ovat ilottomia ja rankkoja keinoja, joten niiden korvaaminen maltillisin keinoin on enemmän kuin tarpeen. Muuten riskinä on ns. repsahtaminen (jota terminä inhoan, mutta jonka kaikki tajuaa).

Suurin muutos Shaunassa tapahtuu pään sisällä. Lupa olla onnellinen. Lupa arvostaa itseään. Lupa myöntää, kun on vaikeaa. Lupa olla rohkea ja lähteä seikkailemaan maailmalle – asia, jonka hän ajatteli kuuluvan vain hoikille. Shaunan seikkailut näyttää jatkuvan hänen kotisivuillaan www.shaunaried.com 

Tarina ei peittele sitä, miten merkittävää hallaa Shaunan äidin laihdutusintoilu teki tyttärelleen ja vaikutti hänen syömiseensä. Toisaalta tarina ei syyllistä ei syyttele ja tyttären muutos inspiroi lopulta äitiäkin terveellisten elämäntapojen polulla.

Shaunan matka ei ole yhtä ilakointia ja ylämäkeä, vaan alun megatehokkaan startin jälkeen tulee suuria mutkia matkaan. Kuitenkin hän ne selvittää.

Minulle tämä kirja oli erittäin antoisaa luettavaa, sillä vaikka teoriassa tiedän laihduttamisesta todella paljon ja painonhallinnasta niin ammattimielessä kuin oman kokemuksen kautta paljon, niin on se silti ihan eri asia ”seurata” laihduttamista jonkun muun pään sisällä. Toisaalta tämä kirja tukee käsitystäni siitä, että teen työtäni järkeviin ajatuksiin ja keinoihin perustuen.

Suosittelen lämpimästi! Löytynee hyvin kirjastoista ja edullisesti kirjakaupoista, kun on vähän vanhempi kirja. Vuosiluvuilla ei kuitenkaan ole suurta roolia tarinan merkityksellisyyden kannalta. Mitä nyt Radioheadin fanittajia varmaan on vähän vähemmän kuin vuonna 2005.

P.S. Älkää katsoko keskellä kirjaa löytyviä kuvia ennen kuin loppuosassa kirjaa. Paljastavat nimittäin liikaa kirjan tarinasta!

Yksi kommentti artikkeliin ”Miltä tuntuu laihtua?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s