Vajaaravittu keho voi olla iso tai pieni

Blogisssamme on aika paljon ollut juttua syömisen henkisestä puolesta ja ruokaan liittyvistä asenteista, joten lienee itsellekin muistutella, että myös se fysiologinen ja  biologinen puoli on tärkeää ja olennainen osa hyvää syömistä ja liikkumista. Mind and body – ei unohdeta sitä bodyä. 😉 Tässä aiheesta muutamia mietteitä.

***

Mielipide: Terveellisellä ruoalla ei liho.

Perustelut: Lautasmalli voi olla tylsä (itsehän en sitä sellaisena koe), mutta mielestäni toimivin painonhallintakeino kuunaan. Lautasmalli-ajattelu voi johtaa harhaan, jos ei hokase, että se tulisi olla käytössä myös välipaloilla – oli lautasta tai ei. Nimittäin muuten käy niin, että kasviksia tulee riittävästi (eli puolet annoksesta) vain pääaterioilla, lounaalla ja päivällisellä. Jos sitten ei syö kuin korkeintaan yhden pääaterian, tilanne on vieläkin keljumpi. Terveellinen ei tietysti tarkoita pelkkiä kasviksia,  mutta jos puolet annoksesta on kasvista, hedelmää tai marjaa, ei annos voi olla pöllömmästä päästä ravintoainesisältönsä puolesta. (Kokonaisuudesta voi lukea enemmän vaikka Katrin kirjoituksesta. ) Tällainen ruoka on energiatiheydeltään niukkaa, mutta massa, vesi ja kuitu tuo mukavasti kylläisyyttä. Tällaisella ruoalla on oikeasti vaikea lihoa, koska täydellä nassulla santsaaminen ei nappaa. Vielä kun ainakin osa kasviksista on raakoja, joutuu purukalustokin hommiin ja tämän pitäisi hidastaa syömistä. Sekin on oleellinen osa painonhallintaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ehdoton lempilisukkeeni: lehtikaalia ja tuoretta pinaattia pikafreesattuna. N-A-M! Toimii esimerkiksi kalan kanssa.

Mielipide: Ylipaino on vajaaravitsemuksen merkki.

Perustelut: Ylipainon syyksi kuulee monenmoista teoriaa: liikkumattomuus, perimä(tähän vedotaan vastaanotolla yllättävän usein), stressi, uusimpana teoriana muoviastioista liukenevat kemikaalit, jotka vaikuttavat geenien toimintaan. Olennaisempana pitäisin kuitenkin sitä, että elimistöä on ruokittu jollain ihan muulla kuin ravitsevalla ruoalla. ”Meillä syödään ihan tavallista kotiruokaa – en tajua, miksi paino ei laske.” Jos se ihan tavallinen perusruoka on päivällisellä makaronilaatikkoa, lurtsaus ketsuppia, 2 lasillista kevytmaitoa ja 3 siivua sekaleipää (joka muistuttaa höttöistä pesusientä) voilla niin minä en kyllä yhtään ihmettele, että paino ei laske sillä ”peruskotiruoalla”. Tässä on hyvä runko, mutta aika paljon petrattavaa sisällön laadun ja  määrien suhteen. Makaroniloota ruokana nyt ei todellakaan ole pahimmasta päästä , mutta aika moni kuittailee aterioita pikaruoalla (pizzeriat, kebab-paikat, grillit ja monet muut) tai sitten vaan napostelemalla vähän ”jotain”. Löytäisipä ne kasvikset sinne patoihin jo keittovaiheessa.

Miksi sitten väitän, että ylipaino on vajaaravitsemuksen merkki? Siksi, että kehoon on kyllä lastattu energiaa, mutta sitä ei ole ravittu.  Vajaaravitsemus = vajausta ravintoaineista. Tämä on vähän sama kuin kastelisi kukkiaan pelkällä vedellä eikä koskaan vaihda multaa. Aikanaan mullan ravinteet on hyödynnetty ja kasvi alkaa nuupahtaa ja lopulta kuolla pois, vaikka miten kraanavettä sille tarjoilisit. (Tästä kasviravitsemuksesta minulla on runsaasti kokemuksia. Lähinnä negatiivisessa mielessä.) Sama käy ihmiskeholle. Ei se toimi eikä voi hyvin, jos sille antaa helppoa energiaa hubbabubbasokerin ja -rasvan muodossa. Kroppa kyllä paisuu, mutta elimistö on vajaaravittu.

2012-11-14 10.25.02

Luentokeikalta. Erään työpaikan evästarjontaa. Näillä eväillä ei kyllä pitkälle pötkitä. Miksi pelle? Naurettava tarjonta?

Mielipide: Ihminen ei voi hyvin eikä varsinkaan toivu, jos ei saa ravitsevaa ruokaa.

Perustelut: Newsflash niille, jotka eivät ole terveydenhuollon palveluksessa. Suomessakin (saati sitten kehittyvissä maissa) ihmisiä saatetaan unohtaa ravitsematta pitkäksikin aikaa. Järkytyin sairaalaharjoittelussa, jossa kuulin, kuinka mummelit saattoi olla viikkojakin glukoosiliuoksen varassa mitä energian saantiin tulee. Nyt puhutaan siis sadoista kilokaloreista, ei tuhansista. Monesti vedotaan siihen, että ei ole ruokahalua. Tämä tilanne muuten ei myöskään parane muuta kuin syömällä/syöttämällä/ravitsemalla enteraalisesti/parenteraalisesti. Pointti on, että ihminen ei ole kuin auto parkissa, joka ei kuluta, kun ei ole liikkeessä. Sairaana sängyssä maatessakin elimistö vaatii energiaa ja taas… niitä ravintoaineita. Glukoosiliuos ei niinku missään maailmankaikkeudessa saisi olla ravitsemuksen perusta.

***

Eriävät mielipiteet sekä niiden perusteluita kuulisin mielelläni kommenttiosiossa. Btw, minä toteutan lautasmalli-ideaa enemmänkin päivien ruokailuissa, en aina joka aterialla. Toisaalta minä olenkin hionut syömistäni ainakin 15 vuoden ajan aktiivisesti, joten tähän on jo tullut ihan hyvä tatsi. Tähän kehon kuunteluun. 😉

P.S. Tällä postaustulvalle on syynsä ja palataan siihen jossain vaiheessa…

3 kommenttia artikkeliin ”Vajaaravittu keho voi olla iso tai pieni

  1. Eräskin kasvi venyi pituutta sillä kraanavedellä, mutta oli niin onnetoman ”laiha”, että se piti tukea siimoilla, jotta pysyi pystyssä. Sanomattakin selvää, kasvi menehtyi ruukun vaihdon yhteydessä. Kaktuksenikin ovat vaikeukissa, koska en ehtinyt vaihtaa multia ja ruukkuja keväällä.

  2. En oo todellakaan mikään alan ammattilainen, mutta eikös joillakin ihmisillä oo kehossa jotain ”vikaa” ja ne ei tunne kylläisyyttä normaalisti? Tällaisessa tapauksessa vois hyvinki lihoa terveellisellä ruualla. Muistaakseni joskus katoin jonku ohjelman jossa oli mielettömän lihava ihminen ja se vissiin söi vain terveellistä ruokaa mutta liikaa.
    t. amatööri 😀

    • Ei, hyvä kommentti on. Nyt tarkoitin kyllä ihan perusaineenvaihdunnalla ja kylläisyyden säätelyllä varustettuja keskivertoihmisiä. Tosin, reipas rasvakudoksen määrähän sotkee tätä systeemiä.

      Mutta silti väittäisin, että usein ihmisillä on paljon ruusuisempi kuva omasta syömisestä kuin mitä todellisuus on. Denial! 😉 Meidän työtä taas ei auta yhtään, kun ei oikeasti tiedä, mitä he syövät, kun eivät a) kerro b) itsekään tiedosta sekä a) että b). Tää on nyt osa sitä, että ”iltaisin syön jotain mitä kaapista löytyy” – dilemmaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.